Családok keresztútja

2024. március 17-én, vasárnap délután Magyarlakon gyűltek össze egyházmegyénk családjai Gyöngyös Balázs családreferens vezetésével, hogy kövessék Jézust a szenvedés útján.

A Szűzanyát kísérve elmélkedtük végig a keresztút állomásait felfelé haladva a stációk mentén. Minden állomáson erősített minket Mária abban, hogy életünk keresztjeit el kell fogadnunk, Jézussal együtt kell hordoznunk abban a tudatban, „ hogy ennek így kell lennie”.

Nagy ajándék volt számunkra, hogy a magyarlaki testvérek is csatlakoztak hozzánk, így valóban a legkisebbektől az idősekig egy családot alkotva élhettük át ezt a keresztutat. Az út végén, a magyarlaki szőlőhegy gyönyörű környezetében a helyiek vendégszeretetét is élvezhettük a gyerekek és mindannyiunk örömére.

Bár a feltámadás ünnepéig még vár ránk egy kéthetes út, mégis a 15. stáció gondolataival tértünk haza: „Megváltónk megnyitotta a kaput egy új élet felé. Így kellett lennie, érted való múlhatatlan szeretete nem elégedett meg kevesebbel.

Megváltóm, köszönöm. Köszönöm vég nélküli szeretetedet, mely engedi, hogy feltámadjak saját bűnösségemből. Újból megpróbálok jobb életet élni. Segíts, hogy mindig emlékezzem erre a szeretetre. Mária, feltámadt Üdvözítőnk anyja, taníts meg, hogyan kell hozzád hasonlóvá válnom, s mások iránti szeretetben Őt szeretnem.”

Nyitott szívvel érkeztünk, élményekkel távoztunk – Anya-lánya hétvége

Van időm Rád címmel ismét szülő-gyerek hétvégét tartottak a Martineum Felnőttképző Akadémián január 26-28. között. Ezúttal édesanyák érkeztünk kamasz lányainkkal egy közös feltöltő kikapcsolódásra.

Péntek este ismerkedéssel indult a program, amelyen most hét anya-lánya páros vett részt. Az este folyamán a lelki ráhangolódást Németh Erika szociális testvér segítette.

A szombat délelőtt mentálhigiénés gyakorlatokkal és beszélgetésekkel telt. Gombos Ágnes beszélgetett az édesanyákkal kamasz lányaikkal való kapcsolatukról, miközben a lányok megismerkedtek a Gary Chapman által kidolgozott szeretetnyelvekkel, majd közösen bemutatták őket az édesanyáknak. A résztvevő párosok nemcsak azt tudhatták meg, hogy mi az ő saját szeretetnyelvük, de a játékos gyakorlatok arra is rámutattak mennyire ismerik egymást, milyennek gondolják a másikat. Ágnes remek ötleteket hozott nekünk arra is, miként tölthetünk együtt minőségi időt.

Délután a szervezők városnézésre invitáltak bennünket. Feladatlapos irányítással kellett válaszokat keresnünk a megadott kérdésekre. Szükség volt a memóriánkra is, mivel az esti játékos vetélkedőben bizonyos kérdések újra felbukkantak. A helyismeret hiányát a helybeli anya-lánya párosok segítőkészsége pótolta.

Mire visszaérkeztünk a jóleső sétából, már szépen berendezett teremben várt bennünket Hicz Andrásné Helga, aki kislányaival már napok óta készült nekünk a mézeskalács díszítésre. Helga rengeteg megfesthető kis mézeskalácsszívet valamint mázat, ragasztót és gyakorló mintákat készített előre. Hozott egy csodálatos mézeskalács dobozt is, majd bejelentette, hogy ilyent fogunk készíteni. Ezt a résztvevők alig hitték el, de a délután végére bebizonyosodott. Anyák és lányaik gyönyörű szívdobozokat készítettek együtt mézeskalácsból.

Este játékos vetélkedő várt minket. A feladatok jó memóriát, sok ügyességet és tájékozottságot is igényeltek. Sok volt a kacagás és a derű.

A vasárnapot a Jóistennel töltöttük. Csodálatos szentmisén vettünk részt a Kálvária Szent Kereszt templomban, amelyet Horváth József atya celebrált.

A délelőtt végeztével még egyszer összegyűltünk és megosztottuk egymással záró gondolatainkat, tapasztalatainkat. A gondosan összeválogatott programok mindannyiunknak nagyon tetszettek, jó volt időt szánni a másikra, erősíteni a köztünk lévő kapcsolatot. Nyitott szívvel érkeztünk, élményekkel távoztunk. Így nem meglepő, hogy több család is volt, akik már nem első alkalommal vettek részt. Biztos vagyok benne, hogy mi is visszatérünk még. Hálás köszönet a szervezőknek!

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Tünde és Viki

Hal és kenyér- rendhagyó est

Hal és Kenyér” címmel rendezett egy újabb, nagy sikerű közösségi alkalmat a zalaegerszegi Családkapocs Egyesület. A Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébánia Szent József Közösségi Házában tartott rendezvényre már a meghirdetést követően rövid időn belül megteltek a helyek, így a közel ötven fő részvételével lezajlott agapé során teljesen megtelt a közösségi ház nagyterme. Pongrácz Benedek és Rátkai István diakónusok voltak az est házigazdái, akik olyan lelkesen, szívvel-lélekkel tették a dolgukat, hogy a jelenlévők megnyugodhattak: ha ilyen papjaink lesznek, akkor jó kezekben lesz az egyházunk.

Benedek felelt a testi táplálékért, és ez olyan zseniálisan sikerült, hogy egy ószövetségi csúcsgasztronómiában volt részünk: pászka humusszal marinált hagymával, szaftos shakshouka (lecsó), barhesz sózott citromos pisztránggal malátaporral meghintve és barhesz almasalátával, az ételekhez lehetőség volt almás-körtés-homoktövises gyümölcslevet vagy móri Chardonnay-t inni. A fogások között Isti gondoskodott a lelki táplálékról: Illés próféta szavai visszhangzottak bennünk, miközben megtörtségünket, sebeinket kellett feltárni magunkban és fohászkodni az Úrhoz, hogy tisztítsa meg bennünk, majd a mellettünk ülővel beszélgetni az életünkben levő nehéz emberekről illetve, hogy ki visz engem Krisztushoz és én kit viszek Krisztushoz. Az egésznek volt egy gyönyörű lelki íve, amelynek a végén mély gondolatokkal, felismerésekkel, gyónási szándékokkal és teli hassal tértünk haza.

Házaspárok lelkigyakorlata a Martineumban

Június 30. – július 2. között Házaspárok lelkigyakorlatán vettünk részt a Martineum Felnőttképző Akadémián, Szombathelyen.

Izgatottan, kíváncsisággal telve érkeztünk Budapestről. A lelkigyakorlatot vezető barátságos atyák, Haller László plébános és Demeter István diakónus, illetve a rész vevő kedves házaspárok megkönnyítették a beilleszkedésünket.

Elmélkedések és játékos feladatok sora váltotta egymást. Ezek együttesen segítettek, hogy gondolatainkat, megélt tapasztalatainkat könnyedén és felszabadultan mi is megosszuk a csoportban, s hogy eddig esetleg ki sem mondott kérdéseket is megfogalmazzunk társunk felé. Erre jó lehetőség volt például a tervezett “Randi-idő”, amely “visszavitt” bennünket a megismerkedésünk hangulatába. Ugyanakkor sok vidám percet szerzett a “ki tud többet a párjáról” játék is, ami László és István atya vezényletével zajlott.

Fontos volt számunkra, hogy a hétvége során a szeretetnyelvek szerepe, sikeres alkalmazása, illetve a párkapcsolati mélységek és magasságok is kiemelésre kerültek.

A Szentírás és a II. Vatikáni Zsinat iránymutatásának részletes elemzése épp úgy, mint a páros beszélgetések, megosztások, házassági tanúságtételek hozzájárultak ahhoz, hogy a házasságról, mint szentségről a maga mélységében gondolkodjunk, és értékeljük azt az életünkben.

Talán a zárómisét emelnénk még ki, hisz oly felemelő volt, hogy újra megerősödhettünk házassági fogadalmunkban.

Isten áldását kérjük, hogy mások is részesülhessenek hasonló lelkigyakorlatokban, ahol lelki megújulásban fonhatják szorosabbra házassági köteléküket.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Nemes József és Andrea

Közösségek 5 próbája

2023. június 3-án, szombaton került megrendezésre a Családkapocs Egyesület szervezésében a Közösségek 5 Próbája elnevezésű sportnap. Az előzetes regisztrációt követően 14 csapatból mintegy 120 ember mérette meg magát öt sportágban: foci, méta kesztyűzés, futós amőba, kidobós. A csapatok az egész egyházmegye területéről jelentkezhettek, de idén főleg zalaegerszegi közösségek vettek részt a játékban.

A szervezők célja az volt ezzel a nappal, hogy a különböző korosztályú, korösszetételű közösségek egy nagyon kellemes, csapatszellemet összekovácsoló napot töltsenek együtt más közösségekkel, együtt sportolva, szórakozva, megismerve egymást. Az egyes játékok forgószínpad szerűen követték egymást, 20 perces játszmák után, kis pihenővel már kezdődött is az újabb kör, mindaddig, amíg mind a 14 csapat minden játékot le nem játszott.

Az idén a sportnap Zalaegerszegen, az Ifjúsági és Sportcentrum területén került megrendezésre, mely kiválóan alkalmas volt a nagy létszám befogadására.

A Családkapocs Egyesület tagjai már előző este megkezdték a sátrak felállítását, ahol menet közbe meg tudtak pihenni a játékosok. A nap folyamán pedig zsíros kenyérrel, palacsintával, limonádéval kínálták a megfáradtakat.

A nap nagyon jó hangulatban telt, az időjárás is kegyes volt hozzánk. Délután kettőre mindenki nagyon elfáradt, de ekkor jött a nap fénypontja, a "végjáték". A szervezők 140 színes lufival lepték be a focipályát. Mind a 14 csapat egyszerre versenyezve próbálta meg elsőnek begyűjteni a saját lufijait.

A nap az eredményhirdetéssel zárult, ahol az első három helyezett értékes ajándékutalványokat vehetett át, melyeket az Alsóerdei Sport és Élményparkban tudnak újabb közösségi élményre váltani. Az első helyezett "Kistigrisek" nevű közösség ezen felül egy évig büszke tulajdonosa lehet a vándorkupának is, melyet jövőre újra lesz esélye bárkinek elnyernie.

Magyar Költészet Napja

A zalaegerszegi versszerető emberek 2023. április 11-én a Szent József Közösségi Házban együtt ünnepelték a Magyar Költészet Napját.

A Költészet Napján klasszikus és kortárs magyar költők verseit és költeményeit hallgathatták meg a programon résztvevők.

Az irodalmi sétán megemlékeztünk József Attiláról, életéről és munkásságáról.

A Dózsa György Általános Iskola diákjai és pedagógusai gyermekversekkel örvendeztették meg a hallgatóságot.

A versmondással a magyar nyelv szépségét is éltettük. A közösségi program hozzájárult ahhoz, hogy minél több emberhez, szélesebb közönséghez eljussanak a nagy költők sorai.

TáncRandi 2023. április 28.

A Tánc világnapja előestéjén, 2023. április 28-án, pénteken este, TáncRandi-ra invitálta a vállalkozó kedvű házaspárokat a CsaládKapocs Kulturális Egyesület, Zalaegerszegen.

A programot komoly érdeklődés előzte meg.

Az eseménynek a Mindszentyneum szép, új konferenciaterme adott helyet, az estét Németh Yvett táncoktató vezette, aki mambo táncot tanított a hat résztvevő házaspárnak. Először ismertette a mambo kialakulását, így könnyebben megértettük, megéreztük, mi a lényege ennek a „műfajnak”. Majd arról beszélt, hogy a férfi-nő szerepek – vezetés, vezetve levés - miként alakulnak a társastáncban, utalva arra, hogy a házasság is hasonlóan működik. A tánc alaplépéseinek elsajátítása, begyakorlása után pedig egy kis koreográfiát tanított be, hogy gördülékenyen tudjuk élvezni az együtt mozgást. Péntek este lévén mindannyian fáradtak voltunk, és nehezen koncentráltunk a tánc forgatókönyvére, de nagyon jól esett a párunkkal való egymásra hangolódás, a mozgásunk megélt összhangja és a többiekkel való összenevetés egy-egy balul sikerült mozdulaton, általános gyakorlatlanságunkon. Az estét egy kis agapéval zártuk, és megegyeztünk, hogy mindenképpen szeretnénk még ilyen alkalmakon részt venni.

Szabó-Hidvégi Orsolya

„Az idő, amit a rózsádra vesztegettél…”

2023. március 10-12. között édesanyák és lányaik töltöttünk vidám, beszélgetős minőségi időt egymással Szombathelyen, a Martineumban. Kőszegről, Sopronból, Budaörsről, Budapestről és Szombathelyről érkeztek a résztvevők.

Már az ismerkedésnél kiderült, hogy mindannyian nyitottak és barátságosak az anya- lánya párosok, így hamar kialakult a bizalmi légkör, amiben mindenki jól érezte magát. A programok változatosak, színesek voltak, mindenki talált benne neki tetszőt; ugyanakkor semmi sem volt kötelező, azt tehettük, ami jól esett nekünk együtt. A feladatok között szabadidő és pihenő idő is szolgálta az együttlétet, lehetett társasjátékot játszani, ping- pongozni, sétálni, várost nézni…

Az első esti levélírás feladat nagyon meglepett bennünket, de hamar papírra vetetettük gondolatainkat, és a vasárnapra megérkezett posta bőven tartogatott meglepetést, örömet, megbeszélnivalót.

Nekünk a szombati nap programjai tetszettek leginkább. Délelőtt mentálhigiénés feladatokat kaptunk Ágitól, rövid időre a lányok és az anyukák is különváltak egymástól. Az édesanyák és a lányok is megfogalmazták, hogy jó volt kicsit „magunk közt” beszélgetni. Délután pedig „városi keresgélős-fotózós” feladattal lehetett pontokat gyűjteni, mely beleszámított az esti vetélkedő végeredményébe. A hosszúhajú lányok és a lelkes anyukák a finom vacsora előtt még megcsodálhatták Barbi hajfonó tehetségét, és tanulhattak tőle francia, holland és halszálka fonást is. Zsófi így emlékezett vissza erre a programra: „Anya megtanult fonni! Lett egy új fodrászom!” � Az esti vetélkedő sok-sok vidámságot tartogatott, egy kvíz segítségével rácsodálkozhattunk még a - lányaink által sem minden esetben ismert- kamasz szlengre is. Mi a dobogós II. helyen végeztünk. Büszkék voltunk arra, hogy jól ismerjük egymást, és jól tudunk együttműködni a feladatokban.

Vasárnap reggel szentmisén adtunk hálát a közös hétvégéért. Ebéd előtt még a napsütéses kertben párosával elolvastuk az egymásnak írt levelet, és kérdések mentén meséltünk egymásnak múltunkról, jelenünkről, jövőbeni vágyainkról. A „búcsúzó” záró körben minden páros köszönetet mondott a remek szervezésért és lehetőségért. Az édesanyák és a lányok is megfogalmazták, hogy érdemes volt időt szánni egymásra, rácsodálkozhattunk hasonlóságainkra, különbözőségeinkre, közös és egyéni kincseinkre.

Kipihenten és élményekkel gazdagon tértünk vissza a családjainkhoz, a rohanós hétköznapokba. Bízunk abban, hogy anya-lánya kapcsolatunk megerősödött és az egymásra szánt idő megtérül, gyümölcseit még sokáig élvezhetjük.

Aki még nem járt a Martineumban anya-lánya-fia, apa-lánya-fia hétvégén, mindenképp jelentkezzen, mert megéri! A róka szavai nagyon igaznak bizonyultak: „Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat!” (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Házasság Hete Szombathely 2023

Szeretettel mutatjuk meg a szombathelyi Házasság Hete keretében megvalósult Házas-Társas-Játék résztvevőinek beküldött fotóiból készült kisfilmet:

Szeretetbe kapaszkodva

Köszönjük, hogy idén is együtt ünnepelhettük a házasságot!

Házasság Hete 2023- Zalaegerszeg

Ismét tartalmas véget ért a Házasság Hete, egy héten keresztül ünnepeltünk. Most pedig újabb 51 hét következik, amikor folytatni kell mindazt, ami megtartja, megerősíti és Istenhez közelebb viszi a házaspárokat.

A Házasság hetét megelőző Szerelmi kalandtúrára több mint 60 pár regisztrált. Hét egymásra épülő feladatot kellett megoldaniuk, amelyek során sok-sok közös élményben lehetett részük, így kapcsolatuk is gazdagodhatott.

A házasság hetén majdnem minden napra jutott program, lehetett válogatni. Az idei évben már növekedett a szervezésbe bekapcsolódók száma, hisz a Családkapocs Egyesület mellett már a Mindszentyneum, az adventista közösség, és a VMK is a szervezők között volt. Nagy öröm számunkra, hogy egyre többeknek fontos, hogy a házasságot méltó helyére emeljük, ezen a héten nyilvánosan az év többi napján pedig csendes tanúságtételünkkel.

Hétfőn Kunszabó Zoltán és felesége Kunszabóné Pataki Anna nagyon közvetlen, őszinte tanúságtételét hallgathatták meg a résztvevők, kedden az adventista közösség lelkésze Frend László készült előadással, szerdán a VMK-ban Bedő Imre segítette a hallgatóságot abban, hogyan válhat a párkapcsolatuk szövetséggé. Pénteken 30 pár részvételével a már hagyományosnak mondható romantikus vacsora került megrendezésre, majd vasárnap este a záró szentmisére vártuk a párokat. A szentmise végén átvehették nyereményüket azok, akik regisztráltak és visszaküldték a Szerelmi kalandtúra feladatainak megoldását. Minden, szentmisén résztvevő házaspár külön áldásban részesült és egy kis ajándékot is átvehettek, amelyet lelkes önkénteseink készítettek elő a házaspárok számára.

Bízunk abban, hogy mindannyian kedvet kaptak ahhoz, hogy a házasságban ne csak várjanak a másiktól dolgokat, hanem mindenki maga is tegyen érte.

Egyházmegyei Családi Lelkinap- Szombathely

Az idei évben ismét a szokásos rend szerint személyes jelenléttel rendezhettük meg egyházmegyénk családjai számára a lelkinapot. November utolsó szombatján- több év kihagyás után- nagy örömmel gyűltek össze a családjaink Szombathelyen a Boldog Brenner János Iskolában. Már nyáron a Családtáborban sokan megfogalmazták, hogy nagyon várják ezeket az alkalmakat, ahol hasonló gondolkodású családokkal találkozhatnak, ismerkedhetnek meg, Egyházmegyénk így válik évről évre egy nagy családdá.

Az idei évben a lelkinap alapgondolata a körülöttünk lévő békétlenségből kiindulva a szűk környezetünkben való békesség megteremtése volt. Hisszük, hogy ebből indul ki minden: ha békesség van bennem, békesség a családtagjaim között, békesség a kapcsolataimban, akkor ez tud továbbgyűrűzni és fáklyaként világítani. Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Varga László kaposvári megyéspüspök előadása, püspöki fórumbeszélgetés és Hortobágyi Tibor és Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes kamasz és kisgyermekes családoknak szóló előadása is. A gyermekeket korcsoportos foglalkozások várták: kézműveskedés, sport, társasjáték klub, érzékenyítő foglalkozás.

A belső megbékélés megtalálását segíthette még a szentségimádás és az imaösvény.

A napot közös szentmisével zártuk. Nagy öröm volt látni, hogy milyen sok család vett részt.

Biblia ételei- Fráter Erzsébet előadása

Ismét egy nagyszerű előadás valósulhatott meg Zalaegerszegen a kertvárosi templom szomszédságában nemrégiben átadott Szent József Közösségi Házban az Egyházmegye támogatásával.

Fráter Erzsébet a Rendszertani Gyűjtemény kurátora, a Biblia növényei és a Biblia ételei című könyvek szerzője volt vendégünk. Elragadó előadásmódjával és mondanivalójával elrepítette a hallgatóságot a bibliai Szentföldre, Jézus korába. Betekintést kaphattunk a kor és a földrajzi táj ételeibe, növényeibe, szentírási átkötésekkel magyarázatokat kaptunk. Számos, nálunk nem vagy csak alig ismert növényt tekinthettünk meg az előadás során. Ismét sok új ismerettel gazdagodhattunk!

Kedves Családok!

A 2022-es Egyházmegyei Családtáborban elhangzott előadásokat, szentmiséket visszahallgathatjátok az egyházmegye honlapján:

https://www.martinus.hu/hirek/11771/meghallgathatok-az-egyhazmegyei-csaladtabor-eloadasai-szentbeszedei

A Szombathelyi Egyházmegye családtáborában jártunk.

A Szombathelyi Egyházmegye családtáborának Velemben Novákfalva Üdülőfalu ad helyet július 5. és 9. között. 40 családból 190-en érkeztek a táborba, melynek a szinodális út fő témái alapján Közösség, részvétel, misszió a mottója. Július 7-én a részvételről Székely János szombathelyi megyéspüspök tanított, majd a Szent Vid-kápolnában Marton Zsolt családreferens püspök mutatott be szentmisét.

Apakulcs-Alaptréning

2022. június 4-én szombaton egy egész napot tölthettünk azzal, hogy az apaságunkat górcső alá vegyük. Süveges Gergő, az ismert médiaszemélyiség, tartott egy „Apakulcs-Alaptréning” elnevezésű programot 12 érdeklődő apának a kertvárosi plébánia közösségi termében. A Szombathelyi Egyházmegye támogatásának hála a résztvevőknek csak egy csekély önrészt kellett fizetniük ezért az értékes tréningért. A nap légköre bensőséges, őszinte volt, bátran beszéltünk az apaságunkkal járó küzdelmeinkről, a pozitív élményeinkről és a tréning tagolása szerint egyre mélyebben érintettük az apaság témáit. A közös együttlét deklarált célja az volt számunkra, hogy egyre erősebb kapcsolódás építsünk a gyermekünkkel, ehhez a szükséges lelki és szellemi muníciót megkaptuk, a többi már rajtunk múlik!

Házas esték Zalaegerszegen

Május 19-én, csütörtökön a közel két éves, a pandémia okozta kihagyás után folytatódott a Házas esték programsorozat Zalaegerszegen.

Több, mint harmincan gyűltek össze, hogy a Petőházi Attila és felesége, Anita „Kezem a kezedben” című előadását meghallgassák. Az este első részében szép párhuzamot mutattak Attiláék a szentmisék liturgikus színei és a házasság életszakaszai között. Megéljük az ünnepeket- fehér, a megbánást, megbocsátást- lila, a gyászt- fekete, az örömet- rózsaszín.

A levetített filmrészletből is kiderült, hogy nem tanítjuk meg fiataljainknak, a házasság, a szülővé válás nemcsak felhőtlen öröm, hanem kemény, embert próbáló munka is és talán sokan ezen információk hiánya miatt riadnak meg oly könnyen az első nehézségek láttán.

Ezt követően kötetlen beszélgetésre és agapéra is sor került.

Kegyelmekben gazdag este volt. Reméljük, most már valóban tudjuk folytatni!

Coreth Mária Terézia Imaszövetség

Boldog Batthyány-Strattmann László felesége, Coreth Mária Terézia mindig is nagy tiszteletnek örvendett Körmenden és környékén. A szentéletű szemorvos Istenre találásában és orvosi feladatainak végzésében meghatározó szerepet töltött be felesége, aki évtizedeken keresztül szeretettel és derűvel teli, hűséges társa volt férjének.

A hívő ember tudja és vallja, Isten kegyelme nélkül az ember semmi jóra, szentre nem képes. Isten kegyelme mindent megelőz, életünk minden percében és eseményében szükségünk van rá. Ezért fontos számunkra az imádság. Fatimai megjelenésekor a Szűzanya figyelmeztette az emberiséget: a sátán a család ellen indít támadást. A hívő család egy kis egyház.

Ezért is alapította meg Dr. Székely János megyéspüspök 2022. május 7-én Körmenden a Coreth Mária Terézia Imaszövetséget.

Az Imaszövetség céljai:

  • Coreth Mária Terézia tisztelőinek összefogása és példájának továbbadása
  • A feleségek és édesanyák lelki támogatása önfeláldozó munkájukban
  • Ima és közbenjárás a testi vagy lelki nehézséggel küzdő családokért
  • A családok, házaspárok egységének megerősítése

Az imaszövetség tagjai kötelezettséget vállalnak arra, hogy minden nap elimádkozzák a szövetség imáját, valamint legalább egy Miatyánkot, Üdvözlégyet, Dicsőséget a családokért.

Legyen a példakép Coreth Mária Terézia, aki Batthyány Boldog László hűséges hitvese és segítőtársa volt! Férjével mindennap imádkozott családjáért, őszinte és mély szeretettel és tisztelettel vette körül hitvesét, tizennégy gyermeket hozott a világra, és mindent megtett a gyermekek hitben való növekedéséért is.

Szeretettel ajánljuk Dr. Gyürki László atya Szívet-lelket című könyvét, melyből megismerhetjük Coreth Mária Terézia életét és lelkiségét. A kiadvány megvásárolható a Martinus Kiadó boltjában és a webáruházban: www.martinuskiado.hu

Az Imaszövetség megalakulása után is szeretettel hívjuk tagjai közé mindazokat, akik szívesen imádkoznak a fenti célokért, családjaink megerősödéséért.

További információ és jelentkezés az egyházmegyei Pasztorális Iroda elérhetőségein (pasztoralis@martinus.hu; Szombathelyi Egyházmegye 9701 Szombathely, Pf. 41.). A jelentkezőknek postai úton juttatjuk el a napi imádság szövegét.

Váljék közös imádságunk családjaink javára és üdvére! Legyenek szentek családjaink!

Családos keresztút

Ha keresztút van, szülőként mindig kifogásokat keresek: Nem jó időpontban van. Túl hideg van, változékony az idő. A gyerekeknek túl hosszú, unalmas. Olyan borzalmas, a gyerek úgysem érti. Ami miatt mégis igyekszem eljutni nagyböjtben egy-egy keresztútra a családommal, az amiatt van, hogy a fiatalkoromban átélt Istenélmények újra és újra buzdítanak, a feltámadást csak a keresztút által érthetjük meg.

Ezért jó, hogy újra lehetett közös keresztútja a családoknak, Kemestaródfán találkoztunk április 10-én délután. Közös zarándokutunk célja a Miród-forrás volt. A rohanó hétköznapok mellett reményt adó volt, hogy megint volt olyan program, ahol „nem kell viselkedni”, ahol a gyerekek szabadon járhatnak a természetben, a felnőttek befelé figyelhetnek, imádkozhatnak. Az Egyházmegyei Családpasztorációs Bizottság mindig „új” helyeket fedez fel, melyek babakocsival, kisgyerekekkel is járhatók, lehetőség van a lelki feltöltődésre, emberrel és Istennel való találkozásra. Esős, borongós időt jósoltak, mégis sütött a nap, az erdei fák védtek minket. Öröm volt látni a tavaszi díszbe, virágfüzérbe öltöztetett stációkat. A rácsodálkozás, elcsendesedés pillanatai voltak ezek. Fekete Szabolcs atya „összehozta” azt a csapatot, akik igénylik a közös imádságot, egymás társaságát. Ferenc pápa gyerekeknek írott keresztútját gondolkodhattuk végig, ami a kicsiket is megérintette, hiszen velük kapcsolatos egyszerű történetek szerepeltek benne. Volt virágot szedő ovis, rohangáló, sárba ugráló kisiskolás, egymással beszélgető kamasz… A mindennapjainkról, rólunk szóltak. Jézus keresztútján mind járhatunk.

„Az űrhajósokhoz hasonlító emberek szálltak ki a mentőautóból, védőfelszerelésbe burkolózva, kesztyűben, maszkban és szemvédőben. Elvitték a nagypapámat, aki pár napja már nehezen lélegzett. Ez volt az utolsó alkalom, hogy láttam a nagypapámat. Pár nappal később a kórházban halt meg. Úgy gondolom, a magánytól is szenvedett. Nem tudtam fizikailag közel lenni hozzá, elbúcsúzni tőle és vigasztalni őt. Minden nap imádkoztam érte, így el tudtam kísérni őt ezen az utolsó földi utazásán.”

A szőlősi templom énekkara biztosította a nagyszerű zenei szolgálatot, házaspárok olvasták az elmélkedések szövegét.

Köszönjük Neked, Jézus, hogy kereszthaláloddal nekünk ajándékoztad a remény erejét!

(Tömő-Novák Rita
Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor)

Egyházmegyei családi lelkinap – online és élőben

2021. november 20. szombat

Szent József és az apaság

A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága a körülményekhez
alkalmazkodva online „lelkinapra” hívta az egyházmegye családjait 2021. november 20-án.

A lelkinap programjai visszanézhetők az alábbiakban:

Dr. Székely János püspök atya elmélkedése Szent Józsefről

Apákkal az apaságról – kerekasztal-beszélgetés

Az "Egy élményem apával, nagyapával" című pályázatra érkezett alkotások bemutatása

A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága Szent József évében pályázatot hirdetett az egyházmegye területén élő 5-25 éves fiataloknak „Egy élményem apával/nagyapával” címmel.

Arra hívtuk a gyermekeket, fiatalokat, válasszanak egy számukra kedves élményt Édesapjukkal, Nagyapjukkal, és alkossák meg az emléket legóépítmény vagy rövid videó formájában.

Valamennyi alkotás megtekinthető az alábbi videóban, amelyből az első helyezettek kiléte is kiderül.

YouTube

VIDEÓ:

Ebben a kategóriában öt nagyszerű alkotás érkezett. Közülük a zsűri nem tudott első helyezettet választani, így mindegyik pályázót díjaztuk.

A videók megtekinthetők itt:

YouTube

Apa-lánya hétvége a Martineumban

2021. október 15-17. között újra édesapák és lányok gyűltek össze a Martineum Felnőttképző Akadémián, hogy együtt töltsenek egy hétvégét jókedvben, beszélgetésben, imában, játékban, táncban… A program végén az összegyűjtött „gyümölcsök” különbözőek voltak, de kinek-kinek a sajátja, az általuk megélt élmények voltak a legszebbek, legfontosabbak. Egy résztvevő lány versén keresztül nyújtunk bepillantást a hétvége kincseibe:

Sok gondolat háborgatott mostanában engem,
Nem nyugodott meg a gondolkodás bennem.
S egy váratlan hétvége, hívó suttogása,
Az izgatott emberek, halk szavak varázsa,
Valami csodásat mutatott meg nekem,
Hogy van egy személy, aki mindig itt lesz velem.
A sok nevetés, ami visszhangzott is néha,
Egy gondoskodó kar, egy nyugodt őszi séta,
A könnyek és mosolyok, a jó beszélgetések,
A végre megpihent, nyugvásra lelt lélek.
Játékok, amik építettek minket,
Hogy megosszuk egymással múló terheinket.
Az illatok, és fények melyek körbe vettek,
Melyek az első naptól otthonosak lettek,
És azon törekedtek, hogy segítsenek nekünk,
Hogy ott akkor mi lelkileg felfrissültek legyünk.
Alig néhány óra, nem volt két egész nap,
De a legvégén örültem, hogy boldogabbnak látlak,
És a felismerés legjobban pont engem lepett meg,
Hogy a békességet tebenned lelem meg.
Távozásnál sajnáltam, hogy el kell onnan mennünk,
De tudtam, hogy megnyugvás és szeretet van bennünk.
Tudom, hogy itt leszel, ha mindenki cserbenhagy,
Köszönöm neked hogy ilyen jó apa vagy.
(Reichart Nóra)

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Imalánc 2.0 a NEK készület jegyében

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a NEK-készület jegyében indított imaláncunk vászonképei szépen kiszínesedtek, megszépültek, és nagyrészt visszaértek a kiinduló helyre. A képek - körbejárva az egyházmegyében - megannyi család imádságainak szemmel látható gyűjteményévé váltak.
Akiknek sikerült feljutni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus valamely rendezvényére, arról számoltak be, hogy hatalmas lelki élmény volt ez a találkozó. Az imaháttér tehát mindenképpen gyümölcsözőnek mondható.

Köszönjük, hogy részt vettetek kezdeményezésünkben!

Házaspárok lelkigyakorlata a Martineumban

Életünkben gyakran történnek olyan események, amelyeknek nem értjük a jelentését. Első reakciónk gyakran a csalódás és a lázadás. József félreteszi okoskodását, hogy helyet adjon a történéseknek, és bármennyire is titokzatosnak tűnnek szemében, elfogadja őket, felelősséget vállal értük, és megbékél saját történetével. Ha nem békülünk meg élettörténetünkkel, akkor a következő lépést sem tudjuk megtenni, mert mindig várakozásaink és a belőlük fakadó csalódásaink túszai maradunk. (Ferenc pápa: Patris corde – Apai szívvel)

2021. június 25-27. között került megrendezésre a Házaspárok lelkigyakorlata Molnár János zalaegerszegi plébános atya vezetésével a Martineumban.

Februárban hirdették meg ezt a lelkigyakorlatot, amikor még minden bizonytalan volt. Szinte elképzelni sem tudtuk, hogy teljes szabadságban megvalósulhat.

Három gyermekünkkel érkeztünk, akik bár külön odafigyelést igényelnek, mégis fontosnak tartjuk, hogy ők is jöjjenek velünk. Közösségi élmények érték őket, játszhattak a kortársaikkal, láthatták a nagyobbakat, akikről példát vehetnek. De jó lenne, ha megmaradnának az Úr útján!

A fő téma a pénteki napra Szent József álmai voltak, melyek meglepő módon a mi életünkre, házasságunkra is alkalmazhatók voltak. Mindannyiunkban ősi vágy, az otthon, a család, az igazi megtalálása. Nagyszerű tudatosítani, hogy már birtokában vagyok, megtaláltam az igazit; csak ne felejtsem el mindennap „öntözgetni”, gondozni a házasságot!

A szombati és vasárnapi elmélkedések segítettek megmutatni az igazi forrásainkat, ahova mindig visszatérhetünk, ami erőt, hitet, reményt ad. Ezek azok, melyek nélkül nem csak hiteles keresztények nem tudunk lenni, de a házasságunknak is nélkülözhetetlen építői: az Úr Igéje, az Úr keresztje, az Úr temploma, az Úr népe, az Úr napja, és az Úr lakomája.

János atya kreatív ötletekkel gazdagította a hétvégét: gyerekkori történeteit mesélte el, Idősek Otthonából hozott jó tanácsokat az ottlakóktól. A szombati szentmisén házasságkötési keresztünkkel megerősíthettük házassági eskünket a gyermekeink előtt. Megható jelenet volt, mikor az esti imádság keretében az apák fülbesugdosott néhány szavukkal bíztatták, bátorították gyermekeiket.

A szentmisék, szentségimádások és a közös imádságok sem hiányoztak, melyek megerősítettek, hogy jó Krisztushoz tartozni, együtt kérni-hálát adni. Az együtt nézett film tartalmas beszélgetést vonzott maga után, és számomra külön öröm volt, hogy a beszélgetések alatt mindenkire volt idő, mindenki hozzászólhatott.

Tíz család vett részt, és egyöntetűen megállapítottuk, hogy mindannyian gazdagabbak lettünk a lelkigyakorlat által. Jó volt kiszakadni a mókuskerékből, meghallgatni egymás problémáit, megoldási ötleteit, bátorításait. Sok elgondolkodtató kérdést, lelki olvasmányt, gondolatot hozhattunk haza magunkkal.

Isten segítsen minket, hogy kitartsunk és a hétköznapokban is tudjuk alkalmazni a hallottakat! Szép feladatot kaptunk, sok erőt hozzá!

„Isten így szólt hozzá: József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van! Fiút szül, akit Jézusnak nevezel el, mert ő szabadítja meg népét bűneitől.” (Mt 1, 20-21)

Szent József odafigyelt, amikor az Úr szólította. Minket is szólít, ha nem is ilyen látványosan. Hogyan szólíthat engem Isten? Mi nem egyszer olyan módon képzeljük el, hogy égzengés, dörgedelmes mély hang, olyan, hogy még a föld is beleremeg… Pedig Isten gyakran éppen a családtagom által szól hozzám: „Apa szeretlek!” Várj kisfiam/kislányom, segítek!” „Gyere, mondjad, mi baj van, meghallgatlak!”

A program megvalósulását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Örömtaláló

A Szombathelyi Egyházmegye 2021 tavaszán, a koronavírus-járvány közepette egy rendhagyó játékra, Örömkeresésre hívta az egyházmegye családjait. Arra bíztattuk a jelentkezőket, hogy keressék az örömöt családjukban, környezetükben, mindennapjaikban.

A Családpasztorációs Bizottság ennek jegyében összeállított egy kisebb- és nagyobb gyerekekkel is teljesíthető feladatsort tele izgalmas, örömteli, helytől és időtől független kihívásokkal. A regisztráló családok a játékhoz forgatókönyvet kaptak, az örömkereső feladatokat a nekik tetsző időben, ütemezésben teljesíthették húsvét második vasárnapjától pünkösdvasárnapig.

Száztizennégy család vállalkozott a kihívásra. A visszajelzések szerint sokaknak okoztak örömteli perceket-órákat a feladatok. Bízunk abban, hogy a játék után is folytatják a nyitott szívű keresgélést.

A játék keretében elkészült híres épületeknek, alkotásoknak a lego változata, szívhez szóló imák születtek Szent Józsefhez, Szeretlek-plakátok díszítették az otthonokat, közös társasozás, főzés, családi táncest, szelfivadászat, jótékonykodás… közben keresték és találták a családok a körülöttünk lévő örömöket.

A játék díjazásában is fontosnak tartottuk, hogy lehetőséget biztosítsunk a szabadidő közös és hasznos eltöltésére, egymásra figyelésre. A legalább hét feladatot teljesítő családok között értékes élményajándékokat sorsoltunk ki.

Támogatóink, akik hozzájárultak ahhoz, hogy családjaink közös élményekben részesülhessenek:
Csodaszarvas Panzió és Tájpark
Fairplay Kávézó
Futura Élményközpont
Futura Élményközpont
Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Kerekes Cukrászda
Lutzmannsburgi fürdő
Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Sárvári Gyógyfürdő Kft.
Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont
SZOVA Nonprofit Zrt.
Wagner Vendégudvar
Zobori Kalandozoo

Köszönjük a támogatóknak és a játékoskedvű családoknak, hogy nyitottak voltak felhívásunkra, és így ismét bebizonyosodhatott Janikovszky Éva gondolata:

„Mitől jó egy nap? Attól, hogy képesek vagyunk meglátni a jót. Hogy örülni tudunk. És attól, hogy holnap is lesz egy nap. Lehet, hogy még jobb, mint a mai.”

A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága

Házasság hete 2021 Zalaegerszeg

Véget ért a Házasság Hete, de most következik újabb 51 hét, amikor folytatni kell mindazt, ami
megtartja, megerősíti és Istenhez közelebb viszi a házaspárokat. Ezekkel a gondolatokkal kezdtük
hálaadó szentmisénket, amelynek keretében megünnepeltük a házasság titkát.

Szép számmal jelentek meg házaspárok a 11 órakor kezdődő hálaadó szentmisénken, amelyben értük
könyörögtünk, és próbáltuk kibontani Istennek velünk kapcsolatos tervét. Városunk különböző
plébániáiról, valamint vidéki plébániákról érkeztek házas- és jegyespárok, hogy Isten színe előtt
erősítsék meg egymás iránti elköteleződésüket. Az ünnepi szertartást a Mária Magdolna Plébánia
plébánosa, Stróber László atya vezette.

A szentmise végén átvehették nyereményüket azok, akik regisztráltak és visszaküldték az on-line
játék feladatainak megoldását. Minden, szentmisén résztvevő házaspár külön áldásban részesült és
egy kis ajándékot is átvehettek, amelyet lelkes önkénteseink készítettek elő a házaspárok számára.

Bízunk abban, hogy mindannyian kedvet kaptak ahhoz, hogy a házasságban ne csak várjanak a
másiktól dolgokat, hanem mindenki maga is tegyen érte.

"Bírjuk a gyűrődést", avagy a házasság kincsei

A 2021-es Házasság Hete alkalmából, a szombathelyi Házas-Társas-Játékban részt vevő párok közreműködésével készült el ez a kisfilm a házasság kincseiről.

A járványhelyzetben is lehetséges módon összekapcsolódva teszünk tanúságot arról, hogy házasságban élni jó.

Online (Ima)Ösvény Betlehem felé

Szeretettel hívjuk a családokat egy online adventi imaösvényre, hogy haladjunk együtt Betlehem felé.

A karácsonyi készület sűrű napjaiban adj Magadnak egy kis időt, hogy a Lényegre figyelhess!
Most nem az a fontos, honnan jöttél, s hová fogsz továbbmenni.
Légy egészen jelen!

Az online imaösvényt az alábbi videó segítségével járhatod végig saját tempódban. (Ahol hosszabban elidőznél, csak állítsd meg a videót!)


A videóban hivatkozott dal linkje:

Egyházmegyei családi lelkinap - online

Hiszitek-e, hogy tudok segíteni rajtatok? (Mt 9,28)

A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága a körülményekhez alkalmazkodva online „lelkinapra” hívta az egyházmegye családjait 2020. november 20-22. között. A lelkinap programjai visszanézhetők az alábbiakban:

Fekete Szabolcs Benedek családreferens atya köszöntője:


„Örök szeretettel szeretlek Téged” – diameditáció:


Dicsőítés a Rád Találtam Dicsőítő Csoporttal:


Ima a képzelettel - vezetett ima a Szociális Testvérekkel:


Ima a Szentírással - vezetett ima a Szociális Testvérekkel:


Kiss Laci atya bábelőadásai:


Bizalom, ráhagyatkozás - Dr. Székely János megyéspüspök gondolatai


Bizalom, ráhagyatkozás – Éger Csaba és Marcsi tanúságtétele:

Házas esték Zalaegerszegen

Szeptember 25-én, pénteken útjára indult a Szombathelyi Egyházmegye és a Schönstatt Családmozgalom közös szervezésében a Házas esték programsorozat Zalaegerszegen.

15 házaspár gyűlt össze, hogy a Pécsről érkező Abai Tibor és felesége, Zsuzska „Otthonunk légköre” című előadását meghallgassák. Az este első részében sok értékes gondolat elhangzott arról, hogy mit is jelent számunkra az Otthon, hogyan lehet a megélt áldozatokat átkeretezni és Istennek felajánlott dologgá tenni. Hogyan szervezhetjük rohanó életünket úgy, hogy a „modern” ember számára legértékesebből, az idejéből tudjon adni szeretteinek, a környezetében élőknek.

Ezt követően házastársi beszélgetés volt, ahol átbeszélhették a párok az elhangzottak közül azt, ami megérintette a szívüket, majd megosztásra és agapéra került sor.

Kegyelmekben gazdag este volt. Reméljük, tudjuk folytatni!

Családos imalánc

„Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.”

Elindult a Szombathelyi Egyházmegye második családos imalánca a NEK készület jegyében

A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága hívja a családokat, hogy együtt tovább készüljünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, és együtt közeledjünk Krisztushoz.

A Szent Család járás hagyományához hasonlóan 2020. szeptember 20-án útnak indult az egyházmegyében hat NEK-es „vándorkép”. Az imalánc kezdetén közös szentségimádás és szentmise után Fekete Szabolcs Benedek családreferens atya megáldotta a képeket. Az elhangzott imádság szövege mélyen összefoglalja mindazt, amit családjaink számára az imaláncban kérünk Istentől:

„Áldunk Téged Istenünk, aki azt akartad, hogy emberré lett Fiad részese legyen a családi életnek, hogy annak bensőséges közösségében felnövekedvén gondjait is megismerje, de örömeit is megtapasztalja. Alázatosan kérünk tehát Urunk, oltalmazd és őrizd meg azokat a családokat, akik az eucharisztikus kongresszusra készülve ezeket a vándorképeket otthonukba fogadják, hogy kegyelmed ajándékával megerősödjenek, jólétet élvezzenek, egyetértésben éljenek, és családegyházként tanúságot tegyenek dicsőségedről a világban!”

A képek mindegyike egy-egy családos közbejárót is kapott. A szentek, akiknek közbenjárását különösen is kérjük ebben az előkészületi évben:
Szent Mónika
Szent Joachim és Anna
Szent Gianna Beretta Molla
Szent Rita
Boldog Batthyány-Strattmann László
Boldog Louis és Zélie Martin

A vándorképek a családpasztorációs bizottság tagjainál kezdik egyéves útjukat. Hétről-hétre személyes kapcsolataikon keresztül adják tovább a családok a képeket. Így az egy év alatt több száz családot vonhatunk be az imába – ily módon összekapcsolódva és megélve a Krisztusban való egységünket.

Az imaláncban arra hívjuk a családokat, hogy amíg náluk van a kép, különösen is hordozzák imádságban a családokat, egyházmegyénket.

Házaspárok lelkigyakorlata

2020. július 3-tól július 5-ig Ipacs Bence atya
vezetésével házaspároknak tartottak lelkigyakorlatot
a Martineum Felnőttképző Akadémián a Szent Márton Társaság
szervezésében.

A házaspárok teljesen különböző igényekkel érkeztek
erre a hétvégére.Voltak, akik a dolgos hétköznapok után
csendre és pihenésre vágytak,
mások a karantén több hónapos bezártságából
szabadulva inkább a beszélgetéseket, közösségi programokat keresték.

Nem könnyű ilyen sokféle elvárásnak megfelelni,
de a szervezők – sok éves tapasztalattal hátuk mögött
– jól vették az akadályokat.
Köszönjük a munkájukat!

Volt szentségimádás, szentmise, filmvetítés,
kiscsoportos és kettesben zajló beszélgetések,
a gyerekeknek pedig vidám programok ügyes gyerekvigyázók közreműködésével.

Péntek este mindenkit meglepett a hír,
hogy a lelkigyakorlat gerincét alkotó előadások
ebben az évben nem közvetlenül a házassággal kapcsolatosak lesznek,
hanem a szentmiséről és az Oltáriszentségről szólnak majd.

Bence atya első előadásában megtudtuk, milyen fontos felkészülni
kívül és belül a Jézussal való találkozásra. Majd a szentmise részeit vettük sorra.
Olyan részletekre hívta fel a figyelmünket, amiken eddig átsiklottunk,
amikről eddig nem is tudtunk. Személyes hangvételű tanításait hasznos
tanácsokkal egészítette ki, így nem csak elméleti ismereteket,
hanem sok hasznos gyakorlati ötletet is kaptunk.
Nekünk különösen tetszett az Eucharisztiáról szóló rész.
Mélyen megérintett, hogy a kenyér és a bor átváltoztatásához
hasonlóan Jézus az életünket is szeretné átváltoztatni,
hogy bennünk élhessen, cselekedhessen a többi ember javára.
Felhívta figyelmünket a következő szentmiséig tartó időszakra,
mert a szürke hétköznapokban kell megteremni a vasárnapi szentmise gyümölcseit.

Az Oltáriszentség Isten szeretetének élő jele.
Nem a jók jutalma, hanem a gyengék ereje, útravaló.
Kegyelmével erősíti, jelenlétével támogatja a családokat
a hétköznapok nehézségei között, és szeretni tanít.

Mert „igazán csak az tud szeretni, aki találkozik a Szeretettel”.

A lelkigyakorlat a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Különleges imádság

Az egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága egy szokatlan vállalkozásba kezdett, és örömmel írjuk, hogy sikerült! :-)
Dr. Székely János püspök atya, Brenner József atya, a családreferens atyák és ötvenegy család részvételével készült el az alábbi kisfilm,
ami egy különleges imádság.
Ezen keresztül arra hívunk Titeket, hogy az idei - sok szempontból rendkívüli - májuson is minél többször köszöntsük a Családok királynőjét
a Lorettói litánia soraival! A kisfilmet továbbíthatjuk - most tán ritkán látott - szüleinknek, nagyszüleinknek is - közös imára hívva őket.
Köszönjük minden résztvevő családnak és atyának a közreműködést!
Kapcsolódjatok be az imádságba!

Házasság hete

2020. február 16-án, vasárnap zárult a Házasság Hete programsorozat.
Zalaegerszegen a Mária Magdolna-templomban gyűltek össze a házaspárok hálát adni.
„Hát elmúlt, tudom minden véget ért...” – énekelte Máté Péter.
Most bennünk is ez érzés dolgozik.
Talán nem olyan fájdalmas, mint Máté Péter énekének folytatása, de mégis véget ért a Házasság Hete, amely oly sokunknak – papoknak és házaspároknak egyaránt –
tartogatott meglepetést, boldog pillanatokat, alkalmakat, amelyekből meríthetünk erőt a hűséghez.
Köszönjük mindazoknak, akik az elmúlt héten imádkoztak a házaspárokért,
vagy tevőlegesen kapcsolódtak be a szervezésbe, és persze azoknak,
akik vállalkozókedvvel vettek részt valamely programon.
A záró szentmisére megtelt a Mária Magdolna Plébániatemplom,
ahol Stróber László atya értékes gondolatait hallhattuk a házasságról, hűségről.
Szentmise végén a jelenlévő házaspárok külön áldásban részesültek.
Majd egy meglepetésprogrammal zártuk nemcsak az estet, hanem az egész hetes rendezvénysorozatot

Van időm Rád – anya-lánya hétvége a Martineumban

Már régóta tervezgettem, hogy elmegyünk egy ilyen hétvégére.
Mindig volt valami, ami közbejött. No, de most sikerült. Most már sajnálom, hogy eddig nem volt erre idő.
2020. január 31. – február 2. között olyan értékes időt tölthettünk együtt a Martineumban a lányommal, ami sajnos ritkán adódik a hétköznapokban.
Most tényleg csak ketten voltunk. Eddig is igyekeztünk egymásra odafigyelni, de ezen a hétvégén mélyebb ráfigyelésre segített a program.
Izgalmas volt a hétvégét olyan ismeretlen anyákkal és lányokkal tölteni, akik hasonlóan hozzánk, fontosnak tartják a családon belüli kapcsolatokat.
A csoportos és páros játékok közelebb hozták anyákat, lányokat egymáshoz. Úgy érzem, mélyült a kapcsolatunk és erősödött a kötelék köztünk.
Plusz ajándék az a tizennégy másik édesanya és leány, akikkel megismerkedhettünk, akikkel barátságot köthettünk.
Mindenkinek nagy szeretettel ajánlom, Legyen időtök egymásra!!!!

Siposné Pósfay Luca

Az okostelefonok elmúlnak, de amit ma átélünk, lehet örök – Egyházmegyei lelkinap Székely Jánossal

November 23-án egyházmegyei családi lelkinapot rendeztek Lentiben, az Arany János Általános Iskolában. Az eseményt délután püspöki mise zárta.

Hírlevél