MFM-Projekt – Ciklus-show interaktív felvilágosító foglalkozás 10-12 éves lányoknak

„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!”

Ezzel az alapgondolattal indult útjára 1999-ben az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos!) Dr. med. Elisabeth Raith-Paula müncheni orvosnő álma nyomán. Az MFM-Projekt célja, hogy a résztvevőkben saját testük működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítse meg, hozzájárulva a pozitív testkép kialakulásához. A látványos, izgalmas, újszerű bemutatón, a félnapos „Ciklus-show” foglalkozás keretein belül a testi folyamatok, a ciklus-történések bemutatása főként az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg, de nem hiányzik az ismeret sem! A program olyan információkat nyújt, melyek még (sajnos) nem tartoznak a mindennapi tudáshoz.

Központi gondolat: a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak testükkel - így saját magukkal kapcsolatban. A saját test értékességének megtapasztalása alapvető fontosságú ahhoz, hogy az egészségünkkel, termékenységünkkel és szexualitásunkkal felelősen tudjunk bánni. Ez minden megelőzés, prevenció alapja.

Az 5 órás foglalkozás során a képzett vezetők a drámapedagógia eszközeit használják, játékos formában „vezetik” végig a gyermekeket testük fizikai változásain. Több érzékszerven keresztül is hat a gyermekekre a foglalkozás. Az elméleti ismereteken kívül nagyon sok praktikus tanács is elhangzik, amit szintén interaktív formában együtt beszélnek meg. Pl. a helyes táplálkozásról, a higiéniáról stb. A gyermekek szabadon feltehetik kérdéseiket is.

Szülői est

A foglalkozás előtti délutánon a szülőknek tartanak a foglalkozásvezetők egy ún. szülői estet (kb. 60-90 perc), ahol megismertetik a szülőket a következő délelőtt témájával. Így a szülő beleláthat abba, hogy másnap délelőtt minek lesz részese gyermeke.

Szülői visszajelzések:

  • „Tapasztalatom szerint nagy élmény volt a lányoknak, hogy közösen, játékosan, szégyenérzet nélkül játszották el az élet kezdetét. Köszönjük.”
  • „Gyakorló szülőként úgy gondolom, hogy nehéz erről a témáról beszélni. Nekem sokat segített ez a délután. Azt hiszem, hogy az első lépés ahhoz, hogy boldog felnőtt legyen a gyermekem.”
  • „Bizonyára, aki megismerkedik ezzel a programmal, rengeteg gátlástól, félelemtől szabadulhat meg.”
  • „Érdekes, játékos, megható volt. Újra lenne kedvem ezt az élményt átélni.”

Kapcsolat:

Kissné Takács Eszter és B. Markovits Eszter Ciklus-show foglalkozásvezetők ciklus.show.szombathely@gmail.com

Kéry Henriett Ciklus-show foglalkozásvezető- Zalaegerszeg, keryhena09@gmail.com

További információ a programról: www.mfm-projekt.hu

Titkos Küldetés® interaktív felvilágosító foglalkozás 10-13 éves fiúknak

Az 5 órás foglalkozás célja az ismeretterjesztésen túl, hogy a férfivá érés és az édesapává válás legfontosabb lépéseit érintse, és rámutasson a férfias felelősség mibenlétére. A foglalkozáselemek a pozitív testkép és a férfiúi identitás megerősítését szolgálják. Fontosnak tartjuk, hogy nemiségről, termékenységről, szexualitásról pozitívan, örömmel és természetesen tudjunk megnyilatkozni, hogy a fiúkban ne negatív érzések és túlzott gátlások halmozódjanak fel. Ügyelünk arra, hogy szabadossá se váljanak, ugyanakkor kontrollált körülmények között választ kaphassanak kérdéseikre. Célunk az is, hogy megismerve mind a női-, mind a férfi-termékenység jellemzőit, ajándéknak tekintsék azt, amelyet védelmezniük kell, és amiért felelősséggel tartoznak.

A Titkos Küldetés teljesítése során a fiúk maguk fedezik fel játékos szemléltető eszközök segítségével a hímivarsejtek haladási útját. Kb. fél napos dramatikus játék során a foglalkozás vezetője egy kerettörténetbe helyezi a fogantatás történetét, melyben a résztvevők a küldetésben maguk is szereplőkké lépnek elő. Eljátszva a hímivarsejtek szerepét, megértik a férfiú termékenység folyamatait, és a fogantatás csodáját, melynek során megfejtésre kerül a „titkos küd”, amit minden ivarsejt magában hordoz. Betekintést kapnak a női test működésébe, a női termékenységi folyamatokba is. A játékot beszélgetés előzi meg és követi a serdülőkor mibenlétével, termékenységi tünetekkel, a mindennapok gyakorlatával, a serdülők higiénés szabályaival, a férfivá érés lelki hátterével kapcsolatosan. Mindezek az ismeretterjesztésen túl a pozitív testkép és a férfiúi identitás megerősítését szolgálják.

Mottó:Férfias felelősséggel az életért!

Szülők tájékoztatása: (kb. 60 perc)

A programokat megelőzően vagy követően a szülők tájékoztatására – igény szerint – interaktív bemutatót tartunk a Titkos Küldetés® foglalkozásokról, mely a játékos foglalkozáselemek megismertetésével segítséget ad a szülőknek abban, hogy maguk is vállalkozzanak őszinte beszélgetésekre a kiskamasz gyermekeikkel, akik leginkább tőlük várják az iránymutatás életük fontos kérdéseiben. A tanácsadók ezen az esten információkkal és tapasztalatokkal erősítik és bátorítják a szülőket ebben a fontos szerepükben. Erre az alkalomra külön írásos meghívó készül a szülőknek, akiknek a tájékoztatón való részvétel nem kerül plusz költségükbe.

Szülői visszajelzések:

  • „A fiam azt mesélte, élete egyik legjobb napja volt a foglalkozás napja!”
  • „Sokat segített a foglalkozás abban, hogy könnyebben tudjunk a fiammal komoly témákról (pl. serdülőkor, nemiség, termékenység) beszélgetni.”
  • „Köszönöm ezt a csodát! Jó lett volna, ha már a mi gyerekkorunkban is ilyen érzékenységgel és őszinteséggel beszélgethettünk volna!”
  • „Nagy terhet vesznek le a vállunkról és nagyban megkönnyítik a dolgunkat!”

Kapcsolat:

Dr. Gyenese Balázs és Nagy Gábor Titkos Küldetés foglalkozásvezetők ciklus.show.szombathely@gmail.com

dr. Varga Péter Titkos Küldetés foglalkozásvezető- Zalaegerszeg, galafej.drvarga@gmail.com

További információ a programról: www.titkosküldetés.hu

Hírlevél